onsdag 4 maj 2011

Tänk om...

Tänk om samhället var anpassat för de personer som har en NPF-diagnos! Tänk om! Jag tror inte att alla "normala" skulle ha så mycket funderingar, faktiskt!

Vi kan ta alla myndigheter t ex. De flesta jag känner har ångest (eller i alla fall obehagskänslor) inför att fylla i en blankett från valfri myndighet (Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skatteverket... you name it!). Alla de här människorna, mina kompisar, som känner så här är i vanliga fall högfunktionella på sina arbeten, i sina olika liv.

Tänk OM vi hade ett samhälle som skulle vara utformat på det viset att även personer med en ADHD-diagnos skulle kunna fungera som en "normal" människa! (som skulle kunna fylla i den här blanketten från valfri myndighet!) Tänk den tanken! Jag tror inte att alla "normala" personer skulle känna sig exkluderade på något sätt! Jag tror de skulle vara tacksamma! Och jag tror att samhället skulle tjäna pengar på det, dessutom! Färre insatser skulle behövas i skolan, för att nämna ett konkret exempel. Om skolan skulle vara anpassat för de här eleverna på ett naturligt sätt hade de här eleverna klarat sig bättre - även de utan diagnoser hade gjort det! - och färre sociala insatser hade behövts sättas in.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker din plan är utmärkt. För vem har inte ångest för att hantera myndighetspapper? De är färre än de som jublar över att sprätta upp och ge förväntat svar.
  Skillnaden mellan vanlig ångest och oss med diagnoser är att för våra liv blir det reella problem, på olika sätt.
  Varför måste man göra saker så svåra? För att pappersvändarna på myndigheterna ska känna sig viktiga? Varje myndigetsbrev som rutinmässigt skickas ut borde vara utformat dels med den nödvändiga texten för att fånga in alla regler, samt en lättläst version, för vanliga människor, med hänvisning att läsa den långa förklaringen för mer detaljer.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Kikar bara in och talar om att jag varit här och läst lite. Blev lite nyfiken då jag har en son med AS/ADHD/ODD och även väntar på egen utredning inom området.
  Ha en bra vecka//Lena

  SvaraRadera
 3. Hej ni båda!

  Jag har aldrig någonsin fattat varför man ska ha så svåra blanketter på myndigheter! Alla gånger jag själv fyllt i en sådan har jag behövt ha en person från den myndigheten bredvid mig - antingen i telefonen eller rent fysiskt. Annars har det blivit fel! Jag har under 15 års tid tänkt att alla myndigheter behöver en sådan som mig för att funka kommunikativt...

  SvaraRadera
 4. Ser att riksrevisionen äntligen tittar på samordning av stöd! Läs mer:
  "Samordning av stöd till barn och unga med funktionsnedsättning – ett (o)lösligt problem?" (RiR 2011:17)

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Tack! Jag ska kolla det där, absolut!

  SvaraRadera